Žan Skok Jul 22, 2014 arnika insekti komarji pik modrica modrice odrgnina odrgnine oteklina pik komarja piki udarci vnetja vnetje zvin 0 Comments Posted in: Blog, Vnetja na koži

Arnika (Arnica montana) se v medicinske namene uporablja že od leta 1500, popularna pa je še danes. Če jo nanesemo na kožo v obliki kreme, oljnega mazila, masti ali tinkture je znana po lajšanju mišičnih napetosti, zmanjševanju vnetij in celjenju ran. Pogosto jo uporabljamo za poškodbe kot so zvini in modrice. Kot rastlino, arniko uporabljamo površinsko (na koži), saj lahko povzroči resne stranske učinke če jo užijemo oralno. Nekatera oralna homeopatska sredstva sicer vsebujejo arniko, ampak v razredčeni obliki, ki ni nevarna.

Arnika je vzdržljiva rastlina, ki zraste v višino od 30 do 60 cm, z rumeno-oranžnimi cvetovi podobnimi marjeticam. Stebla so okrogla in poraščena, zaključijo pa se z razcepom v enega do treh manjših stebelc, na koncu katerih je cvet. Listi so svetlo zeleni, zgornji listi so nazobčani in poraščeni, spodnji listi pa zaokroženi. Izvira iz gorskih področij Evrope in Sibirije, gojijo jo tudi v Severni Ameriki. V medicinske namene uporabljamo sveže ali posušene cvetove.


Nameni-uporabeUPORABA ARNIKE V MEDICINSKE NAMENE

Arniko uporabljamo za širok razpon bolezenskih stanj, vključujoč modrice, zvine, mišične napetosti, celjenje ran, površinski flebitis, bolečine v sklepih, vnetja pikov insektov in otekanja po zlomu kosti. Nedavne raziskave kažejo, da je uporabna tudi za zdravljenje opeklin.

Homeopatske pripravke iz arnike uporabljamo tudi za zdravljenje utrujenih mišic, odrgnin in drugih stanj, ki so posledica prekomernega napora ali poškodbe. Ti pripravki so zelo razredčeni in so zato varni za uživanje, če jih jemljemo v skladu z navodili.

 


KJE NAJDEMO ARNIKO?

Arniko najdemo v mnogih kremah in mazilih. Tinkturo arnike v največji meri uporabljamo za obkladke. Za vas je na voljo v kremi Arnica Gel, ki blaži pike insektov in odpravlja udarnine.

 


KAKO JO UPORABLJAMO?

Arnike ne uživamo brez zdravniškega nadzora, razen razredčenih homeopatskih pripravkov, ki jih uporabljamo v skladu z navodili. Pri zunanji, površinski uporabi, je nikoli ne nanesemo na odprto rano.

 

Uporaba pri otrocih
Izdelke iz arnike pri otrocih uporabljamo za zdravljenje modric, oteklin in udarcev mehkih tkiv. Za otroke priporočamo le uporabo pripravkov iz arnike in ne rastline same.

Odrasli
Kreme, mazila, losjoni in homeopatski pripravki iz arnike so na voljo v večini specializiranih prodajaln. Te lahko brezskrbno uporabljamo v skladu z navodili.


OPOZORILA

Arnika je načeloma varna, če jo uporabljamo površinsko na koži. Dolgotrajna uporaba lahko kožo razdraži in povzroči ekcem, luščenje kože, mehurje, …  Arnike ne smemo uporabljati na poškodovani koži, kot so na primer razjede. Uporabe kakršnihkoli pripravkov iz arnike naj se izogibajo tisti, ki so na arniko alergični.

Uživanje arnike ni priporočljivo, saj lahko povzroči omotico, tresavico in motnje bitja srca. Lahko tudi razdraži sluznico in povzroči bruhanje, večji odmerki pa so lahko celo smrtni.

Uporabo pripravkov iz arnike odsvetujemo nosečnicam, oziroma naj se te pred uporabo posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom.