Žan Skok Jul 22, 2014 izsušena koža karite karitejevo maslo staranje kože suha koža vlaženje kože 0 Comments Posted in: Staranje kože

shea-butter (1)Karitejevo maslo je ena izmed najbolj znanih sestavin kozmetičnih izdelkov za nego kože in las. Predvsem v čisti, naravni obliki, ima karitejevo maslo ogromno koži blagodejnih sposobnosti, od zmanjšanja prehitrega pojava globokih dinamičnih obraznih gub, do pomirjanja kožnih stanj kot je naprimer ekcem.

Karitejevo maslo dobimo iz oreščkov drevesa Karite, ki ga najdemo v 19 afriških državah. Najbolj uspeva v divjih savanah zahodne in centralne Afrike. Da na drevesu zrastejo oreščki, iz katerih lahko pridobimo karitejevo maslo, je včasih potrebnih kar 18 do 25 let. Ima več imen – v nekaterih državah ga imenujejo tudi nku, bambuk, masleno drevo, … Najpogosteje ga naslavljajo kot “drevo življenja”, saj predstavlja za prebivalce Afrike vir preživetja iz več vidikov – oreščki, korenine in lubje se uporabljajo kot hrana, milo, ter za medicinske in druge namene.


421400_xatshepsut_zhenshhina_serga_egipet_portret_faraon_2271x1469_(www.GdeFon.ru)KRALJEVI ZAČETKI

Drevo Karite je že od nekdaj pomembno in čaščeno drevo, ki so ga pogosto vključevali v verske obrede. Medtem ko je bila sečnja ostalih dreves dovoljena, je bilo prepovedano podreti ali poškodovati drevo Karite.

Karitejevo maslo so uporabljali tako za trgovino in zdravilne namene, ter tudi kot lepotilni izdelek. Vrči karitejevega masla so se pojavili v karavanah egipčanske faraonke in kraljice Kleopatre, uporabljali sta jo tudi lepotica Nefretete in kraljica iz Sabe.


UPORABA KARITEJEVEGA MASLA V AFRIKI

Karitejevo maslo nudi naravno zaščito pred soncem (vsebuje cimetovo kislino) in vetrom. V zdravilstvu ga uporabljajo proti bolečinam v želodcu, glavobolu, zlatenici in za zaščito občutljive kože novorojenčkov.

Je priljubljen prigrizek, zmešanega s kokosom imajo pogosto za večerjo. V Nigeriji ga nanesejo pod nos za pomoč pri težavah s sinusi in zamašenim nosom. Prav tako ga nanašajo na rane, da se te hitreje celijo.

Ker drevo Karite v Afriki častijo, nobenega dela drevesa ne zavržejo. Porabijo celo nižje kakovostno maslo, ki ga ni mogoče uporabiti v kozmetične ali prehranske namene – iz njega izdelujejo sveče, z njim namažejo stene in okna za zaščito pred vremenskimi vplivi in podobno.


shea-butterŽENSKO ZLATO

Pred mnogo leto so odkrili, da se lahko karitejevo maslo uporablja kot cenejši nadomestek dražjega kakavovega masla pri proizvodnji čokolade in ostalih kakavovih izdelkov. Dolgo časa so ga imenovali “žensko zlato”, saj je pridobivanje masla iz plodov drevesa mnogim afriškim ženskam omogočalo zaslužek in edini vir preživetja. Tradicionalen način pridobivanja masla iz oreščkov je dolgotrajen proces – da pridobimo 1kg masla traja kar 20 do 30 ur. Takšen način pridobivanja masla nam sicer vzame veliko čase, vendar pa pri njem maslo ohrani več hranilnih, zdravilnih in koži prijaznih lastnosti.


NEGA KOŽE & LEPOTILNE SPOSOBNOSTI

Karitejevo maslo vsebuje fenole, ki imajo podobne sposobnosti zaviranja staranja kože kot zeleni čaj. Poleg tega je v njem pet ključnih maščobnih kislin (v največji meri gre za stearinsko in oleinsko kislino), fitosteroli, vitamina E in D, alantoin (dober za pomirjanje razdražene kože) in vitamin A. Ta kombinacija elementov pomaga pri nevtraliziranju škode, ki jo povzročajo prosti radikali, zmanjšuje gube in pojav starostnih znamenj ter spodbuja proizvodnjo kolagena.

dry_skin_face1Tekstura in gostota masla ter tudi njegovi učinki so odvisni od razmerja vsebnosti stearinske in oleinske kisline, ki pa se razlikuje glede na to, v katerem predelu Afrike drevo raste. V severni Ugandi in južnem Sudanu vsebuje maslo več oleina, zato je mehkejše in bolj dišeče. Takšno maslo se lažje vpije v kožo, saj ima manjšo vsebnost nasičenih maščobnih kislin. Karitejevo maslo iz zahodne Afrike ima višjo koncentracijo vitamina A in je zato bolj primerno za uporabo proti gubam in strijam.

Zdravilni učinki, ki jih ima karitejevo maslo, so številčni. Pomaga pri celjenju aken in brazgotin, zdravi sončne opekline, razpokano in poškodovano kožo, pomirja kožne alergije in razdraženost ob piku insektov ter blaži nekatera kožna stanja, kot sta kontaktni dermatitis in luskavica. Domnevajo tudi, da z izločanjem strupov lajša bolečine v mišicah in revmo.

 

 

HydraBell krema