Žan Skok Maj 14, 2015 izstopajoče žile izstopajoče žile na nogi kako se znebiti krčnih žil krčne žile problem krčnih žil problem s krčnimi žilami 0 Comments Posted in: Blog

Kaj so, kako in zakaj nastanejo krčne žile?

Krčne žile www.claudebell.siSo modrikaste, nabrekle, zavijugane ali obrnjene vene. Tiste, ki se nahajajo v koži, so podobne pajkovi mreži, zato jim pravimo pajkaste mreže. Tiste, ki se nahajajo globje, med mišicami nog, so lahko vidne kot temni trakovi in izbokline. Krčne žile ima vsaj petina prebivalstva v zreli življenjski dobi med 30. in 65. letom. Pogosteje se pojavijo pri ženskah, začetke krčnih žil pa zdravniki opažajo tudi že pri otrocih.

Osnovni razlog za nastanek krčnih žil je popuščanje žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene ven veča pritisk, ki povzroča, da se vene prekomerno širijo. Venske zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato začne kri zastajati. Sčasoma zaradi tega nastane povečan pritisk v celotnem venskem sistemu, ki moti presnavljanje v celicah kože, podkožja in v samih žilah.

Za nastenek krčnih žil je veliko dejavnikov tveganja. Od teh je zelo pomembna genska nagnjenost k bolezni. Če je imel bolezen eden od staršev je, je vrjetnost, da boste krčne žile imeli tudi vi kar trikrat večja kot sicer. Če sta bolezen imela oba starša je možnost za obolenje celo štirikrat večja.
Poleg dednosti, na nastenek krčnih žil močno vpliva tudi današnji način življenja s premalo gibanja, službe z veliko sedenja ali stanja in nepravilna prehrana, s katero je povezana tudi prekomerna telesna teža. Pripomorejo tudi razvade kot so kajenje in prekomerno uživanje alkohola. Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene ven in pritisk ploda na vene maternice, ki ovira pretok krvi do srca. Zdravo ožilje www.claudebell.si

Kakšni so simptomi, ki jih lahko opazi vsak posameznik?

Problem z krčnimi žilami www.claudebell.siSimptomi, ki jih lahko opazi vsak posameznik, se običajno pojavijo pred vidnimi kliničnimi znaki.
Po dolgotrajnem stanju ali sedenju lahko imamo občutek utrujenih, napetih in težkih nog. Noge pogostokrat zatekajo v gležnju, a oteklina čez noč izgine. Ponoči se navadno pojavi krč v mišicah, navadno v mečih. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži kot so: srbenje, občutljivost na dotik, rdečina in pogostost glivičnih in bakterijskih okužb. Kmalu se tem znakom pridružijo tudi klinični znaki, kot so; zvite, razširjene podkožne vene, obarvanost kože in v težjih primerih tudi pekoče razjede.

Kako lahko prepečimo krčne žile?

Najboljša je seveda preventiva. Primerja je vsakodnevna telesna vadba, še posebaj kolesarjenje. Če med delom dolgo sedite, je priporočljivo narediti premor s sprehodom. Če imate povečano telesno teži je priporočljivo, da jo zmanjšate, če je le to možno. Odstvetovana so tesna oblačila, ki ovirajo cirkulacijo krvi po telesu, primerno pa je tudi uživanje alg.
Izberete lahko tudi kakšen preperat, ki bo pomagal pri krepitvi sten ožilja, kot so naprimer kreme za zunanjo uporabo in razne kopeli.

vitka postava www.claudebell.si