Žan Skok Maj 22, 2015 hiperpigmentacija Kako lahko odstranim pigmentne madeže kako se znebiti pigmentnih madežev kako se znebiti pigmentnih pik lasersko odstranjevanje pigmentnih madežev pigmentni madeži problem s pigmentnimi madeži zakaj se pojavijo pigmentni madeži 0 Comments Posted in: Blog, Pigmentacija

Izgled kože na obrazu je zapis našega življenja, ki je viden zunanjemu svetu. Lastnosti kože se tekom življenja spreminjajo in odsevajo našo starost, hormonska in razna bolezenska nihanja ter slog življenja, ki ga živimo.

Pigmentni madeži veljajo za najbolj moteče spremembe kože, saj je le-ta neenakomerno obarvana in zato iz estetskega vidika vpliva na nižjo stopnjo samozavesti. Hiperpigmentacija kože ni znak za nevarno bolezensko stanje, so le spomini preteklosti zapisani v koži, ki je dejavna zaradi stimulacije kožnega pigmenta.

Zakaj se pojavijo pigmentni madeži?

Pigmentni madeži www.claudebell.siPigmentni madeži se pojavijo zaradi prekomernega nastajanja pigmenta melanina. Tvorbo melanina in posledično nastanek pigmentnih lis lahko izzove:

– daljša izpostavljenost soncu brez zaščitnih sredstev proti UV sončnim žarkom,
– hormonsko nihanje v nosečnosti, v meni ali zaradi težav s ščitnico: gre za nastanek melasme – rjave packe okoli ust ter drugih predelih obraza,
– jemanje kontracepcijskih tabletk: uporabnice navajajo predvsem Cillest n Diane38. Kontracepcijo je priporočljivo zamenjati v kolikor opazite pojav pigmentnih madežev oz melazmo na obrazu. Obarvanje kože opaža 20% žensk, ki jemlje hormonska sredstva.
– dolgoletna izpostavljenost soncu zaradi katerih nastanejo starostne spremembe – temne lise v velikost 3-7 mm in se ne luščijo (solarni ali aktinični lentigo)
– dishromija, kjer gre za starostno razbarvanje kože
– kombinacija agresivnih krem, zdravil (antimalariki) in sonca
– prekomerno drgnjenje kože zaradi pretesnih oblačil in premahjne obutve
– vnetja kože kot so akneluskavica, kjer zaradi praskanja v povrhnjici nastane po strukturi brazgotinam podobno tkivo (granulacijsko tkivo)

Pigmentni madeži www.claudebell.siNa katerih delih telesa so najbolj vidne spremembe na koži in zakaj?

Pigmentne lise so najbolj opazne na predelih obraza, dekolteju, hrbtišču rok in zgornjem delu hrbta. Male pigmentne pikice se združujejo in tako nastane pigmentna lisa. Pojav melasme pa se kaže bolj na predelu brade, nad usti, licih in čelu. Melazma je zelo trdovratna sprememba v pigmentaciji, zato jo je potrebno odpraviti čimmprej, saj se tekom časa iz povrhnjice pomakne v globino – usnjico kože, kjer je odstranjevanje bistveno daljše.

Hiperpigmentacija nastane zaradi povečane dejavnosti kožnih celic melanocitov, ki proizvajajo kožno barvilo melanin, predvsem pri temnopoltih ljudeh. Nastanek pigmenta pa dodatno stimulirajo UV-žarki, zato je priporočljiva zaščita pred soncem, pigmentacijo povzročajo tudi, kot že rečeno, hormonska nihanja, redkeje tudi bolezenska obolenja kot je rak in tuberkuloza ali agresivno hujšanje, stradanje, zato ne gre pretiravati tudi v to smer.

Kako lahko odstranim pigmentne madeže z naravnimi sredstvi?

Za odpravo pigmentnih lis, melasme in starostnih peg ter za doseg bolj enakomernega tena kože je priporočljiva uporaba depigmentacijske kreme kot je AntiBrown z aktivno 4% učinkovino Lumiskin.
Krema je naravnega izvora in prepreči nastanek melanina v pigmentnih celicah ter klinično dokazano nežno odstrani obarvane predele na koži, ki bo na račun tega izgledala tudi mlajša.

O depigmentacijski kremi AntiBrown si lahko preberete s slikom tukaj.