Žan Skok Maj 6, 2015 glavobol kako preprečiti glavobol krepitev imunskega sistema naravna zdravila naravno zdravilo pomanjkanje vitamina k prednost vitamina k vitamin k zakaj nastane glavobol 0 Comments Posted in: Blog

Vitamin K www.claudebell.siTako kot vsi vitamini je tudi vitamin K1, ali drugače filokinon, zelo zdrav in pomemben. Vitamin K1 spada v skupino vitaminov K, ki so zelo dobro topni v maščobah in posebno dobro vplivajo na proces strjevanja krvi. Strjevanje krvi je še posebej pomemben faktor pri odzivu na poškodbe, saj tako strdki pri poškodovanih žilah preprečujejo krvavitve in pomagajo pri celjenju ran. Tako je to eden izmed ključnih faktorjev, ki preprečijo hujše krvavitve. Vitamin K1 je torej eden izmed vitaminov v tej skupini in tudi eden izmed najbolj pogostih. Najdemo ga večinoma v zeleni listnati zelenjavi kot je solata, špinača, ohrovt, cvetača, zeleno zelje … Velika količina pa se ga nahaja tudi v soji in sojinem olju. Ker se večinoma nahaja v zelenjavi, pa ne smemo pozabiti tudi na druge prehrambene elemente kot sta sadja kivi in avokado ter tudi v naših jetrih, kjer se majhna količina tudi sprošča. Je glavna oblika vitamina K v hrani.

Vitamin K www.claudebell.si

Najbolj pomembna in najbolj znana biološka vloga vitamina K v našem telesu je ta, da kot najbolj potreben faktor omogoča začetek uspešnega delovanja in nadaljnje delovanje določenih beljakovin v našem telesu, telesnih organih in krvi, ki sodelujejo pri nekaterih izredno pomembnih telesnih procesih, brez katerih naše telo ne bi pravilno delovalo. Sama aktivacija takšnih beljakovin je povezana s tem, da morajo biti vse te beljakovine po aktivaciji sposobne se vezati na kalcij, ki je prav tako izredno pomemben element pri različnih procesih. Če beljakovina začne delovati je tudi sposobna kalcij. Beljakovina, ki pa ne deluje photoxpress_2013188-660x397pa ostane biološko neaktivna in tako v samem telesu tudi nepomembna. Vse te beljakovine so tako odvisne od samega vitamina. Telesni procesi, pri katerih sodelujejo od vitamina K odvisne beljakovine, so različni, najbolj pomembni pa so naslednji. Koagulacija ali strjevanje krvi pri katerem sodeluje kar 7 različnih beljakovin. Nekatere beljakovine so zadolžene za normalno presnovo, razvoj in rast kosti. Obenem pa tudi zadostno količino kalcija in mineralov v kosti in posledične utrditve same kosti in njenega hrustanca, ter ostalih mehkih tkiv, ki so vezane na samo kost. Torej, če nam primanjkuje vitamina K, se beljakovina ne more vezati s kalcijem in kosti niso dovolj trdne, kar lahko vodi do različnih poškodb in bolezni. Zadnji izmed pomembnih procesov, v katerem sodelujejo beljakovine odvisne od vitamina K, pa je sama rast celic. Ta proces je pomemben pri vsakem delovanju v človeškem telesu.

Tako kot je pomemben vitamin K1, je pomembno tudi njegovo pomanjkanje, ki vodi do različnih bolezni, ki se tičejo kostnih ali krvnih obolenj.